Gruppträning vs Privatträning

En fråga som många har olika åsikter kring och som båda har sina för- och nackdelar. Jag själv rider både i gruppträningarna på tisdagar för min tränare och rider privatlektioner för henne. Vad som avgör vilket det blir varierar från den tid som finns, kommer hon ha två grupper eller bara en. Har hon bara en grupp så brukar jag ta en privatlektion med den ena hästen innan eller en annan dag. Beslutet till privat eller grupp beror även lite på hur mina hästar går för tillfället och vad de behöver träna på. Exempelvis har det varit toppen för Energy att hoppa i grupp eftersom hon är grön och behöver träna på att hoppa med flera hästar samtidigt. Vi jobbar dessutom mer på grunderna med henne, hitta rytmen och få in rutin helt enkelt. Lane däremot har vi fördjupat oss i mer små detaljer vilket tar mycket tid och upprepning. Detta skulle ta väldigt mycket tid från de andra på träningen eller så skulle vi inte kunna fördjupa oss lika mycket. Därför har vi valt att många gånger rida privatlektion med Lane och gruppträning med Energy. Jag rider dock båda i grupp med jämna mellanrum och Energy går även hon privatlektioner. 

Det jag dock älskar med gruppträningar är samhörigheten som blir och hur mycket man kan lära sig av att titta på varandra. Vi har blivit ett litet gäng som tränar ihop och vi ser ständigt varandras styrkor och svagheter. När jag ser någon av de andra sätta det där de har jobbat med länge så blir jag lika glad som om det vore jag själv. Det är som en delad seger. Vi peppar även varandra när självförtroendet sviker och kan se framstegen vi gör. 

Lite beroende på hur man lär sig bäst så kan man lära sig enormt mycket av att se varandra. Att titta på varandra och se utvecklingen med hjälp av små detaljer är både motiverande och hjälpsamt för en själv. När du ser förändringen som blir när man exempelvis har en lite bättre galopp genom svängen får man själv en större förståelse för varför man själv ska göra det.  

Fördelen med privatträning är ju att du och din tränare kan ta er tid att grotta ner er i små detaljer. Hela fokuset ligger på dig och din finns mer tid för diskussion mellan elev och tränare. Det ska finnas tid för diskussion under gruppträning också men ibland vill man kanske gå in på något djupgående som kanske tar för mycket tid från de andra eleverna. Jag själv gillar variationen mellan gruppträning och privatträning. Nu har jag fördelen att jag står uppstallad hos min tränare och att hon håller träningarna på sin anläggning. Detta gör att vi håller en ständig dialog kring hur träningsupplägget ska se ut vecka för vecka. 

Mina tre bästa tips till dina träningar, oavsett om du tränar i grupp eller privat är:

  • Prata med din tränare om känslan du har när du rider, gärna direkt efter avslutad övning. Då kan din tränare få större förståelse för hur din känsla är och varför du löser övningen på ett visst sätt. Många gånger kan känslan vara helt annorlunda än hur det ser ut och hur skicklig din tränare än är så kan han eller hon aldrig känna det du känner. Så våga prata om din känsla under ritten/ övningen, det kommer hjälpa din tränare att hjälpa dig.
  • Ta dig gärna tid att diskutera träningen med din tränare när den är slut. Om du har några funderingar kring varför något hände eller hur du ska jobba vidare med dagens övningar på egen hand. Känn aldrig att du ”stör” eller tar tid från din tränare genom att vilja diskutera. Det är en del av deras jobb och jag vågar nästan påstå att alla tränare uppskattar det. Det visar på engagemang och din tränare kan hjälpa dig ännu mer.
  • Sista tipset är att aldrig vara rädd för att ställa frågor! Känn dig aldrig dum för att du inte 100% förstår eller vill veta mer. Det finns inga dumma frågor men det är dumt att inte ta chansen att fråga om du inte vet. Om du vill bli så bra du bara någonsin kan så gäller det att sätta alla detaljer. Det spelar ingen roll om målet är OS eller 120-klasser men kunskap kan du aldrig ha för mycket av. 

Oavsett om du tränar i grupp eller privat så ta detta med dig. Att träna handlar om så mycket mer än att utföra en rad övningar. Om du vill att din tränare ska kunna hjälpa dig på bästa sätt behöver han eller hon också veta hur och vad du tänker. Du hade en genomtänkt anledning till att försöka komma in lite kort över räcket för att skapa plats till nästa hinder. Din tränare ser att du bromsar i svängen. Förklara du då att du ville rida lugnt in för att göra det lättare för dig och din häst i linjen så kan din tränare se att du tänkte helt rätt och förklara hur du kan göra det ännu bättre. Tränare är precis som de flesta andra inte tankeläsare så det gäller att kommunicera med dem, för både deras och din egen skull. 

Lycka till på din nästa träning!

Ha det!

/Nathalie

Varukorg