För mig och i mitt företag är ett av de viktigaste nyckelorden: Förebyggande arbete.
Att jobba förebyggande mot skador eller olika typer av obehag hos hästen är för mig ännu viktigare än att trimma ordentligt x antal gånger i veckan. Hästarna gör allt för mig, fightas inne på banan och kämpar på i allt jag ber dem om. Det är då av största vikt att de på vägen mår bra. Att arbeta förebyggande mot skador ligger i allt från att vetchecka hos min veterinär till att smörja in mungiporna INNAN skav uppstår för att förhindra att det sker från första början. Många gånger ligger det i de små detaljerna som gör en sådan enorm skillnad och kan vara avgörande för följderna som kommer. Några exempel på saker som ligger i min dagliga rutin är: Visitera hästarna, smörja in mungiporna före och efter ridning, se över hästen efter ridning, ge tillskott som förebygger ledskador och se över allmäntillståndet hos min häst. Att se över allmäntillståndet är delvis visitering men även hur ser boxarna ut? Är de mer röriga än vanligt eller tvärtom, har hästarna inte rört sig alls under natten? Har hästarna ätit upp? Har de druckit som de brukar? För att kunna svara på alla dessa frågor behöver du ha vetskap om hur din hästs normaltillstånd ser ut eftersom det är extremt individuellt.
Ett exempel är Lane, som alltid har två hinkar fulla med rent vatten i boxen. Av någon jättefin anledning dricker Lane bara ur den ena. Jag har testat att byta hinkar och jag rengör dem självklart varje dag men 9 av 10 gånger är den bortre hinken alltid orörd. Om jag inte kände henne kunde jag undra om något är fel för att hon dricker mindre än hästen bredvid. Det jag dock vet är att frågetecknet kommer snarare den dagen hon druckit båda tomma. Det händer att hon dricker ur den bortre hinken men då är det till sin höjd ner till hälften. Nu känner jag henne och vet hur hennes box, vattenhinkar och matvanor ser ut så jag vet när jag bör vara orolig.
Två produkter som jag använder mycket för att förebygga skador är Warendorfsalvan och ledtillskott från Friska Leder. Ledtillskotten hjälper hästarnas leder att återhämta sig efter hård ansträngning och bibehålla höga nivåer av ledvätska som skyddar ledbrosket. Warendorfsalvan är mitt måste i sadelkammaren som jag då smörjer mungiporna med men även när mugg uppstår, andra sår, skav, insektsbett mm.
Jag använder även en sadel och paddar som ligger bra på hästarna för att ridpassen ska vara utan obehag och för att ryggskador inte ska uppstå. Jag varierar bett för att tryckpunkterna i munnen ska variera för att förebygga problem där. I ridningen varierar jag även underlag, typ av pass och längd på pass för att förebygga skador i samband med överansträngning. Att skritta fram och av är också i stort syfte för att förebygga eventuella skador.
Det finns hur mycket som helst du kan göra för att förebygga skador och jag tycker att det är så viktigt att jobba med detta. Du kan självklart inte rulla in din häst i bubbelplast och lägga den på hyllan för att undvika skador men med små medel kan man göra mycket. Trotts allt detta kan skador ändå uppstå, framförallt större som tillexempel sker som hästen går omkull i hagen. Då hjälper inte bootsen jag har på tyvärr. DOCK skyddar bootsen mot eventuella små sår som kan göra ont och kan leda till infektioner i kroppen. Det jag helt enkelt vill få sagt med detta inlägg är att för mig är det lika viktigt att förebygga mot olika typer av skador som att vara så förberedd jag någonsin kan vara inför en debut på högre klasser. På samma sätt som att jag aldrig skulle debut 150cm utan att träna innan skulle jag aldrig strunta i att visitera hästarna en dag. Allt hänger nämligen ihop, om jag slarvar med att visitera så kanske jag missar något som då enbart är ett litet sår. Det lilla såret kan dock leda till ett obehag eller en infektion som kan påverka min häst negativt i den 150cm debuten. Vi får då en dålig erfarenhet som delvis kan följa med in i nästa klass men som också kan innebära att skadan blir värre då infektionen inte blir behandlad. Detta är kanske ett extremfall MEN det är ingen omöjlighet. Därför säger jag att om du har bråttom i stallet en dag och måste prioritera/bort prioritera någon så häng hellre in tränset oputsat och ta dig tid att noggrant visitera din häst.
Jag har alltså en stark tro i att jobba förebyggande på alla sätt. Både förebyggande mot skador och obehag men även mot dåliga erfarenheter inne på tävlingsbanan genom att alltid vara förberedd.