Att skapa ett system och en rutin

Alla hästar har sina egenheter och olika sätt som de reagerar på att exempelvis bli rädda eller försöka komma undan arbete. Vissa far i luften och sticker medan andra kanske spänner sig och tittar men håller sig på plats. En lat häst behöver inte bara vara seg utan kan även springa ifrån arbetet istället. Mina egna hästar har två helt olika sätt att försöka slingra sig ur arbete. Lane blir mest seg och lite tjurig medan Energy försöker fokusera på allt annat som kan fungera som en ursäkt att bli ”rädd” för. Hur ska man då hantera deras olater. Ska man vara bestämd och säga till? Låtsas som det regnar? Försöka jobba dem igenom det? Enligt mig är det viktigt att handskas med situationen på olika sätt beroende på varför din häst beter sig som den gör. Du måste kanske också känna av läget och fråga dig själv vad hästen är mottaglig för. Om vi tar Lane som exempel finns det dagar då jag kan säga till henne och få henne att jobba på med mig igen. Andra dagar kommer det bara göra henne arg och då får man klappa medhårs och hitta andra sätt. För mig är det viktigaste att försöka hålla det positivt så hästarna jobbar med mig och inte för att de blir tillsagda att de ska jobba.

En överladdad Lane som blev trött på att skritta fram

De beter sig även helt olika på tävling när de blir överladdade. Lane skjuter lite rygg, stegrar sig om vi skrittar för länge men pyser ut så fort hon får hålla igång i trav och galopp. Energy bockar och far runt, kan bli mötesskygg och lite bakskygg. I de flesta fall pyser även hon ut efter ungefär halva framhoppningen men innan dess gäller det att hålla i manen. Jag minns i början när jag hade hästarna, innan jag kände dem ordentligt att dessa beteendena kunde kännas oberäknelig. Missförstå mig rätt, jag var aldrig rädd för dem men jag visste inte hur långt hästarna kunde ta det. Riskerade Lane att slå över? Kommer Energy inte ge sig först jag ligger på backen? Då kunde jag spänna mig och känna mig lite osäker.

Det blir enklare ju mer man lär känna sin häst. Idag har jag lärt mig att Energy far runt med benen överallt men det blir inte värre än så. Energy är faktiskt ganska schysst i sitt yviga att hon inte kör ner huvudet och försöker bocka av mig. Hon enbart studsar omkring, varför vet hon nog inte alltid själv men målet är inte att jag ska tugga grus. När hon då på tävling studsar och blir bakskygg vet jag att det bästa jag kan göra är att sitta still, håll kvar stödet och försöka rida mjukt framåt. Detsamma gäller faktiskt Lane när hon blir övertänd och får för sig att stå på bakbenen. I allmänhet tycker jag att det bästa du kan göra är att våga lätta och rida framåt. Börjar man tillrättavisa, göra bryska halter eller liknande kommer det bara skapas en spänning och hästen kommer snarare ladda på mer. Jag försöker ofta göra mycket övergångar, tempoväxlingar och flytta undan för skänkeln för att mjukt få hästarna fokuserade på mig. De får självklart exempelvis inte ta bettet och sticka, då måste man tillrättavisa. Jag ser dock så många gånger att när hästarna är lite laddade, kanske kickar eller bockar så blir många arga och bryska. Det kanske är att man blir lite rädd men enligt mig hjälper det inte i de flesta fall. Min filosofi i de lägena är att få hästarnas fokus på mig men i en positiv framåtanda istället för härskarmetoder.

Min filosofi i de lägena är att få hästarnas fokus på mig men i en positiv framåtanda istället för härskarmetoder.

Okej då travar vi istället så vi kan spänna av

Som jag nämnde tidigare dock beror allt detta på hästen och situationen. Ditt agerande kan behöva variera bara om du sitter på ett sto eller valack (tro mig). Oavsett vad tycker jag att man ska börja i den ende där man försöker få hästarna att alltid tänka framåt. Fungerar inte det så får man testa något annat. Det viktigaste är att du själv hittar ett system som du är konsekvent med och håller dig till det. Om du gör samma sak på tävling som hemma så hästen spänner av kommer dem känna igen rutinen och snabbare slappna av. Hästar är extrema vanedjur som gillar sina rutiner, så inför rutiner för att få tillbaka fokuset vid spänning eller om något oväntat uppstår. Försök göra likadant varje gång så kommer du se att din häst hittar tillbaka in i systemet. Denna rutin kommer variera beroende på individen då alla svarar olika. Det gäller därför att ha lite tålamod, lär känna din häst och våga testa dig fram. Om du själv har ett tydligt system i din ridning kommer du inte behöva ändra på det speciellt mycket eftersom hästarna kommer känna sig trygga i att du har en rutin.

Varukorg