Eva Skiöldebrand

Veterinär Eva Skiöldebrand är professor i patologi vid SLU där hon bedriver forskningsstudier kring hästens leder. Eva utbildar mig inom hästarnas hälsa och framförallt med inriktningen på ledhälsa. Hon hjälper mig med hur jag ska rida och ta hand om hästarna för att uppnå optimal ledhälsa och långsiktig hållbarhet.

Visste du att ledinflammation är den vanligaste orsaken till hälta hos hästar? Ledinflammation är en sjukdom som kan uppstå vid till exempel överansträngning av hästens leder. En häst kan få en ledinflammation i alla sina leder men vanligast är kotled, framknä och has. Vid en ledinflammation börjar inflammationen i ledkapseln och leder så småningom till nedbrytning av ledbrosket, förtjockning av ledkapseln, inflammerad ledvätska och benpålagring i och på leden.

Professor och veterinär Eva Skiöldebrand startade 1996 ett samarbete med veterinär Scott Pierce från Rood and Riddle, Lexington USA. Syftet var att ta fram produkter som främjar normal ledfunktion hos häst och hund. På Rood and Riddle hade man bedrivit omfattande kliniska studier kring hyaluronsyrans effekt i hästens led.

Att tillsätta hyaluronsyra i leden är inget nytt. Historiskt har så kallade tuppkamsinjektioner givits. Här utförs en injektion direkt in i leden. Problemet är att risken för infektion är hög. Dessutom kan du inte ge ett långsiktigt tillskott utan enbart punktmarkera i det akuta stadiet. På Rood and Riddle tänkte de utanför boxen och kom fram till att det går att ge hyaluronsyra oralt. Vid tillräckligt hög molekylvikt klarar hyaluronsyran av att ta sig från munnen till tarmen. Från tarmen transporteras hyaluronsyran ut till lederna via blodomloppet.

Hyaluronsyra & Artros

Om en ledinflammation får fortlöpa över tid bryts ledvätskan ner vilket gör att leden blir stum och ledbrosket inte kan svikta lika bra. Ledvätskan finns mellan bendelarna för att smörja och stötdämpa lederna. Vid reducerad ledvätska finns det risk för att små frakturer uppstår i benet. I förlängningen riskerar du att allt brosket skavs bort och då har du stora problem. Enkelt sagt brukar problemet beskrivas som att brosket bryts ner snabbare än det byggs upp.

Hyaluronsyran  bidrar till att leden återfår sin naturliga rörlighet, smörjer leden och agerar stötdämpande. Utöver det så är det bevisat att hyaluronsyra har en inflammationshämmande effekt. Dessutom hjälper hyaluronsyran till med att transportera näringsämnen och transportera bort slaggprodukter. Glukosaminsulfatet och kondroitinsulfatet stimulerar uppbyggnaden av brosket. 

Vilken produkt ska jag använda?
CHONDROGEN 100PRO
Chondrogen 100pro är den perfekta basprodukten då den utöver högmolykulär hyaluronsyra även innehåller Glukosaminsulfat, Kondroitinsulfat och Mangan som är viktiga näringsämnen för lederna. Från juli 2020 är den även helt karensfri.
KARENSFRI
CONQUER 200PRO
Conquer 200pro är ren högmolykulär hyaluronsyra som är en väldigt bra produkt både ensam och i kombination med Chondrogen 100pro. Conquer är karensfri och ett kvalitativt ledtillskott för optimal ledhälsa.
KARENSFRI
CONQUEST FOLLOW-UP
Conquest finns i två produkter- start up och follow up. Conquest start up är en pasta som doseras i en spruta rakt in I munnen eller I fodret. Follow up doseras sedan I en kopp som tillkommer med flaskan. Conquestpaketet rekommenderas till den halta hästen eller som en kur under hårt arbete som exempelvis meeting. Både Conquest start up- och follow up är karensfri.
KARENSFRI

EvaVet-serien består av en rad olika produkter. Den gemensamma nämnaren är att alla innehåller högmolykulär hyaluronsyra.

HYALURONSYRA TILL HÄST
CHONDROGEN 100Pro

Är en perfekt basprodukt eftersom den innehåller både hyaluronsyra, kondroitinsulfat och glukosamin. Alla tre komponenter finns naturligt i brosket och har en viktig funktion för att leden skall fungera normalt. Koncentrationen av hyaluronsyra är 100 mg/14 g.

Produkten är i pulverform och ges i fodret. Chondrogen har 96 timmars tävlingskarens. Vi rekommenderar Chondrogen som en basprodukt till alla hästar

Conquer 200Pro

Innehåller enbart hyaluronsyra och har, som namnet säger, dubbelt så hög koncentration. Conquer rekommenderas till den tränande och tävlande hästen i syfte att ge maximal smörjning och stötdämpning för lederna. När hästar arbetar intensivt, och även med stigande ålder, minskar mängden hyaluronsyra i leden och för att förebygga ledinflammationer ger man Conquer som understöd. Conquer har ingen karens vilket gör att man inför och under tävlingar kan boosta med högre dos för att ge maximal återhämtning. Man kan inte överdosera med hyaluronsyra.

Conquest Start-up & Follow-up

Är en ny unik kombinationsprodukt som lanserades i höstas. Det unika är att man låter hyaluronsyra och Boswellia Serrata samverka. Man fyller på depåerna med hyaluronsyra och Boswellian förhindrar att den bryts ner. Man får med andra ord en varaktig nivå av hyaluronsyra i leden vilket gör att den i lugn och ro kan bilda ny egen högmolekylär hyaluronsyra. Boswellian är även den inflammationshämmande och resultaten har varit väldigt bra. Conquest rekommenderas till hästar som är eller har varit halta eller under behandling och till hästar som tränas och tävlas intensivt. Conquest har ingen startkarens och används med fördel under pågående tävlingsmeeting

Complete
Complete är det kompletta fodertillskottet att ge till den aktiva hunden. Utöver hyaluronsyra så innehåller det även Glukosaminsulfat, Kondroitinsulfat, Omega-3, Vitamin C, Vitamin E, Mangan, Vitamin B2, B5 & B6, Vitamin A & D och Zink.
HYALURONSYRA TILL hund
Complete

Är ett fodertillskott du ger till din hund för att öka rörligheten. Complete rekommenderar vi till alla aktiva hundar. Utöver de kända positiva egenskaperna i hyaluronsyra så innehåller Complete bland annat zink som främjar pälsväxten. Vitamin A & D som är bra för hundens syn och Vitamin E som hjälper till att oskadliggöra fria radikaler.

HA-1 human
Alla däggdjur har liknande anatomi. Det är lika viktigt att ta hand om våra egna leder som våra djurs. HA-1 är ett komplett tillskott för dig som är aktiv eller börjat komma upp lite i ålder. Bidrar till ökad rörlighet i kroppens leder.
HYALURONSYRA human
HA-1 human

Kosttillskott som bidrar till ökad rörlighet. Stelhet beror ofta på en överansträngning i lederna. Hyaluronsyran hjälper till att smörja brosket i leden och agerar stötdämpande. Dessutom bidrar hyaluronsyra till att huden blir mer slät, elastisk och mjuk.

SM-GULD i dressyr 2017 Uttagen till OS i Rio 2016 och ingår i landslagets A-trupp.
"Jag tycker om att komma förberedd till tävling med sunda och rörliga hästar."
EM Young Rider 2016 SM Silver Young Rider och Seniorer 2016, Andraplats i U25 GP EM 2017 & SM-guld 2018.
Karin använder Conquer flitigt på sina topphästar som exempelvis Quantos som hon haft stora framgångar med.