En av mina favoritövningar

Jag gillar övningar där man kan ”leka runt” i olika kombinationer och variera utefter passets gång. Ibland har man en plan där det är tänkt att man ska jobba på en viss sak. Sedan kanske man inser att vi behöver bryta ner det mer, fokusera på något annat eller min häst kanske inte riktigt är där den behöver vara för att jobba på detta. Då gäller det att vara lite flexibel och kunna anpassa passet. Ibland kan man bryta ner en övning på flera dagar för att stegvis komma dit man vill. Andra dagar får man göra något annat av det man först hade tänkt och vissa dagar är det bara att köra på med den övning som du hade tänkt. 

En väldigt enkel men bra övning som jag älskar är att lägga ut två bommar med x antal meter emellan, vi säger 20 meter. Jag rullar då över bommarna och växlar mellan 5, 6 och 7 steg (på storhäst).  Jag börjar alltid med att rulla över i en lugn jämn rytm och känner av lite hur distansen känns för hästen. Jag känner då också av vilken rytm och anatl galoppsteg jag ska utgå ifrån som grund. Sedan börjar jag växla mellan att rida på ett steg mindre och kunna hålla ihop på ett steg till. Jag vill att det hela tiden ska ske i avspändhet och i en jämn rytm. Håller jag ihop ska det ske i rytmen och i tid så jag kan ge hästen plats framför sista bommen så den hamnar mitt i steget. Detsamma gäller om jag ska ta bort ett steg, då ska jag inte behöva jaga i slutet och hästen ska inte behöva kasta sig av i ett jättesprång. Jag vill landa bakom första bommen och rida fram de 2–3 första stegen och sedan kunna sitta upp och still de sista. På andra långsidan brukar jag variera mellan olika aktiviteter så som tempoväxlingar, övergångar, skänkelvikningar eller andra aktiverande uppgifter. När jag red denna övning sist så galopperade jag över bommarna, red kortsidan i rytmen och gjorde sedan en ökning i galoppen på början av långsidan. När jag kommit ca 2 tredjedelar av långsidan samlade jag ihop galoppen mjukt och gjorde sedan en övergång ner till trav. Travade genom kortsidan och fattade sedan galopp strax innan jag började göra uppvändningen mot långsidan med bommarna. Här testades ridbarheten på Lane jag då satt på, hur framme hon var för skänkeln och hur snabbt hon kunde lyssna tillbaka igen. Allt detta gjorde vi i rytmen, mjukt och känsligt. Jag ville kunna rida lugnt in över bommarna och sedan suggestivt kunna länga galoppstegen så jag red på fem. Jag ville även kunna komma galopperande in med lite större steg och sedan kunna sitta ihop på sju mjukt och enkelt. 

Känner du att detta är svårt så kan du dela upp detta på flera dagar. Ett exempel kan vara att:

Dag 1-Jobba med tempoväxlingar och övergångar i alla gångarter helt utan bommar. Våga utmana dig och din häst men se till att göra allt mjukt i rytmen. 

Dag 2-Gör detsamma och om det känns bra så kan du lägga till bommarna. Gör det då lite enklare för dig själv genom att exempelvis korta upp galoppen innan bommarna för att lägga till ett steg. Rid in över första bommen med en större galopp från början för att enklare kunna ta bort ett steg. 

Dag 3-Om din häst eller ponny gjorde det jättebra dagen innan så kan du börja utmana genom att exempelvis rida in lugnt och sedan suggestivt länga galoppen. 

Det är jätteviktigt att ha tålamod och fokusera på hur du utför övningen. Det viktigaste är inte att få in så många eller få steg som möjligt utan att kunna göra det mjukt och följsamt. Om din häst kanske är för svag i dagsläget för att korta in ett steg till så kan du fokusera på att rida i en jämn rytm med samma antal steg men göra tempoväxlingarna på långsidan så bra som möjligt. Utgå från dig och din hästs nivå. Detta är vad jag älskar med denna övning att du kan göra den så svår som du vill. Den kan vara extremt basic och enkel men den kan även vara väldigt avancerad om du vill göra den det. Vill du öka svårighetsgraden kan du lägga till ytterligare en bom. Lägg bommarna med nån meters skillnad så det blir tre längre steg mellan de två första och tre lite kortare mellan de två andra. På så sätt måste du komma in med en större galopp för att kunna rida på tre jämna först men sedan sitta upp och få ihop din häst för att kunna rida på tre jämna mellan de sista bommarna. Du kan självklart vända på övningen. 

Två bommar kan man göra så mycket med!

Det som också är så grymt med två enkla bommar på marken är att du kan rida över dem på volt, du kan byta galopp över dem eller göra en travövergång emellan. Du gör de två bommarna till exakt vad du vill och vad du vill jobba på. 

Hoppas du kommer ha nytta av detta inlägg och kommer vilja använda dig av min favoritövning. 

/ N

Varukorg