Helgens starter och dagen efter

I helgen var det äntligen dags för årets första tävling för min del. Jag skulle ha tävlat i Lund någon vecka innan men på grund av att vägarna runt stallet var rena skridskobanorna vågade jag mig inte ut med hästarna. Vi startade igång lite lätt i Lillhagen med två klasser var för hästarna, en på lördagen och en på söndagen. Pigga var bara förnamnet men de var också väldigt fina! Energy var lite mer spänd inne på banan i söndagens klass faktiskt. Dessutom blir hon lite bakskygg när hon är så laddad inne på framhoppningen. Försökte då bara sitta lugnt i sadeln och fortsätta rida i rytmen. Inte komplicera eller börja trixa för mycket utan bara inverka genom att själv slappna av. Detta fungerade väldigt fint och hon lugnade sig mot slutet. Jag tror att anledningen till att hon kändes lite spänd dag två inne på banan egentligen har med att hon var lite trött att göra. Ju tröttare Energy är desto mer far benen och spöken tittar fram. Trotts detta hoppade hon två felfria rundor och det gjorde även Lane! De gav mig en väldigt bra känsla inför året så det var jättekul. På söndag åker vi till Sydslätten där de får gå varsin start också. Det är så himla roligt att vara igång igen.

Min finna lilla virvelvind <3

Dagen efter tävling ser ju väldigt olika ut för oss alla vilket jag tycker är så intressant. Jag vill inte säga vad som är rätt eller fel, alla gör olika utifrån sin egna uppfattning och hästarna man rider. Själv rider jag inprincip alltid dagen efter tävling. Oavsett egentligen om det har varit ett större tre dagars meeting eller en enstaka klass på regional tävling. Detta då jag anser att genom rörelse hjälper vi hästarna att jogga ur träningsverk och eventuellt kvarvarande slaggprodukter i lederna. Sedan hur jag rider dagen efter ser väldigt olika ut. Tillåter vädret rider jag helst ut i skogen med ca 90% skritt på långa tyglar. Genom detta får hästarna marschera på, sträcka på benen och ryggarna men även komma ut en sväng. Traven och galoppen är ganska kravlös men jag försöker få dem att ändå slappna av och höja ryggen så de sträcker ut ordentligt. Dagar som dessa när den möjligheten inte finns rider jag i ridhuset. Med Energy exempelvis skrittade jag fram i 20 min, travade och galopperade längst spåret lång och låg i 10 minuter totalt och sedan ytterligare 10-15 minuter skritt. Extremt kravlöst och skonsamt mot muskler och leder. Jag gjorde nästan samma pass med Lane men travade och galopperade lite längre då hon behövde mer tid på sig att bli varm i kroppen och komma till avslappning. Jag brukar även ibland bara longera, enbart skritta eller promenera dem dagen efter. Det jag inte vill är att bara ställa av dem med eventuellt träningsverk eller spänningar i kroppen från gårdagens tävling. Genom att rida dagen efter en endagars tävling bygger du även konditionen inför flera dagars tävling. Har jag bara tävlat en dag brukar jag (beroende på hästens ålder, utbildningsnivå och kondition såklart) trimma dagen efter ett normalt pass. Detta för att delvis träna hästarnas kroppar på att kunna prestera flera dagar och bygga upp den mentala styrkan hos dem att orka fokusera flera dagar i rad. Vissa får problem tredje dagen på meetingen när hästen är trött och ofokuserad då den bara är van vid att jobba hårt en till två dagar på raken. Detta är något vi måste träna dem på och bygga upp på samma sätt som vi ska träna på att hoppa exempelvis kombinationer. Sedan går vi ju inte från enkelhinder till trekombinationer från en dag till en annan utan detta måste suggestivt byggas upp, precis som hästarnas kondis.

Allt detta beror som sagt på individen och man måste anpassa upplägget efter sin häst. Jag vet själv när jag har tränat hårt dock att det bästa för min kropp dagen efter är ett lättare pass till för att mjuka upp musklerna. Delvis därför har jag lite den filosofin kring hästarna. Detta är bara mina tankar och mitt upplägg, alla gör på sitt sätt och jag säger inte att detta är det perfekta sättet. Det är vad som fungerar för mig, mina hästar och mitt system så jag kör på det!

Hur gör du dagen efter tävling? Rider du eller vilar din häst? Berätta gärna då jag tycker att det är kul att höra om olika upplägg!

Varukorg