Helgens tävlingar + video

Det är vår, solen skiner i Skåne och Energy gjorde en fin 120cm debut i lördags! Vi tävlade på Laholms ryttarförening, en jättebra tävlingsplats med ett enormt ridhus. Jag valde att ändå göra en start inne innan utomhustävlingarna började. Helt ärligt så kunde jag inte vänta haha! Så därför blev det så plus att Laholms ridhus är såpass stort att man får lite utomhuskänsla i ridningen. Jag visste inte riktigt vad jag kunde förvänta mig av Energy, sist jag tävlade var hon lite crazy. Hon var ju så laddad och spänd att jag kunde bara rida fram i vänster varv eftersom åt höger såg hon skyltarna på staketet från en ny vinkel vilket slutade i att hon bara kastade sig och vände. Ville inte större någon annan då så red enbart i vänster varv men försökte väga upp lite genom att värma i förvändgalopp några varv. På framhoppningen blev hon dessutom bakskygg och hoppade fint men spänt inne på banan. Alltså kände jag att allt kunde hända… Kommer till tävlingen, sitter upp och hon är coolare än någonsin! Kunde skritta fram på långa tyglar (aldrig hänt på tävling förr då vi brukar vara lite all over) och kunde även värma upp helt avspänt. Så otroligt skönt för oss båda och detta gjorde ju även att jag kunde komma mycket mer till ridning. Hon var även fin på framhoppningen, inga konstigheter där. Första starten var på fredagen där vi började lite lätt med en 110cm. Min plan var att om det kändes bra skulle vi debutera 120cm dagen efter. Ja, det kan kännas lite konstigt eftersom vi inte har tävlat på ett bra tag nu. Vi har dock tränat mycket 120cm banor hemma och hon har känts redo länge nu. Energy må vara högt och lågt ibland men i det yviga är hon också ganska okomplicerad.

Vi fick 8 fel i 110cm rundan men en bra känsla. Hon var avspänd och tittade inte på läktaren som brukar vara lite läskig i det ridhuset då den är ganska hög. Ni kan se rundan här nedan med en VoiceOver:

Som ni ser i videon hoppar hon fint, hon är avspänd men det blir lite knas i kombinationen… Det var lite svårt att hinna säga så mycket om vad som hände i videon. Jag tycker som sagt att vi har en bra galopp genom svängen och jag ser en trevlig distans. När vi väl kommer runt sedan är det som att hon stannar upp och fryser till men bestämmer sig sedan för att hoppa. Vi får ju då med oss A hindret och jag kommer helt efter till B hindret. Jag var lite tveksam om att lägga ut videon då det inte ser så trevligt ut men samtidigt är det ju så sporten är. Vissa rundor är klockrena medan andra är lite krokiga. Detta var ju även första tävlingen på länge så vi var båda lite ringrostiga. Jag är ändå så glad att hon inte tar illa vid sig utan bara kör på med spetsade öron och hoppar jättefint resten av rundan. Sedan menar jag självklart inte att skylla på henne för vad som hände, det blev knas bara och det jag kunde ha gjort annorlunda är att visa henne vägen lite tydligare så hon är mer med på vad vi ska hoppa. Som jag säger i videon dock, det händer sånt ibland och det är bara att skaka av sig, se vad man kunde ha gjort bättre och sedan köra vidare!

Känslan var ändå såpass bra att jag ville hoppa 120cm dagen efter. Detta blev hennes 120cm debut och jag tyckte att hon gjorde en jättefin runda. Jag fick en ännu bättre känsla på framhoppningen på lördagen då jag helt enkelt red bättre vilket genererade i bättre språng. Nedan är film på rundan med en VoiceOver på den också:

Ett nedslag där vi kommer lite nära på en oxer ur sväng, inga konstigheter. Jag är så nöjd med hur hon hoppade hela helgen och hur fint hon skötte sig!

När jag tittar på filmerna så ser jag framförallt tre saker jag vill jobba på till nästa start:

1. Starkare sits. Jag behöver spänna emot mer i magen och räta upp mig bättre mot hinderna så jag hjälper henne att balansera upp sig på sina bakben.

2. Få mer flyt i galoppen. Alltså aktivera henne bättre framåt så inte galoppen bara blir luftig och går uppåt utan att hon även tar för sig mark.

3. Bli ännu bättre på att galoppera genom svängarna och komma loss från väggen.

Detta några saker som jag vill fokusera lite extra på och själv förbättra.

Sedan kommer då svaret på frågan varför Lane inte startade i helgen. I början på förra veckan när vi skulle hoppträna märkte vi när jag värmde upp att hon inte travade helt rent i bak. Vi tittade noggrant då och lät henne avstå mer ridning för att se dagen efter hur det såg ut. Våra tankar gick kring om det var en sträckning vilket lägger sig av sig själv. Eftersom hon såg likadan ut dagen efter valde jag att låta henne vila ett par dagar för att se om det gjorde saken bättre. Eftersom hon inte var tydligt halt och inte visade någon form av tecken på smärta i ridning annars och i övrigt vid beröring osv var jag inte så orolig. De kan ju busa i hagen ibland och en sträckning tillexempel är ju obekvämt men går ju över. Detta gjorde ju då att jag inte kunde starta henne eftersom hon vilade nästan hela veckan.

Då det har blivit mycket bättre men fortfarande inte helt 100 kommer vi åka till veterinären med henne och se vad det är och vad vi kan göra. Lane är sjukt pigg och glad fortfarande och är inte ett dugg oren i skritt och kravlös trav. Förhoppningsvis är det inget allvarligt och under tiden ser jag till att rykta henne lite extra och ge henne extra mycket kärlek 🙂

Två som är glada över att vara på tävling!
Min underbara häst, snart är vi på G igen
Varukorg