Hitta motivationen i ridhuset

Vi går nu in i en period där vädret skiftar från dag till dag (eller snarare timme till timme). Det kan vara soligt med blå himmel en stund och sedan snöar det för att sedan övergå till regn. Igår hade vi exempelvis snöblandat regn hela dagen vilket sedan har fryst inatt så det är isbana ute. Detta gör planeringen av ridningen för veckan svår då man kan bli fast i ridhuset hela veckan. I tisdags lyckades jag ta mig ut på en 30 minuter skrittrunda med Anna i solen vilket var magiskt härligt! I övrigt har det bara gått att rida i ridhuset pga snö/regn eller att det är så isigt ute. Det gäller då att kunna motivera både sig själv och hästarna så varje dag känns rolig även om vi befinner oss innanför väggarna. Jag har börjat lägga in en dag i veckan där jag enbart skrittjobbar hästarna. De har sina vilodagar 1-2 gånger i veckan i vanliga fall. Vädret påverkar dock inte bara ridningen utan även vistelsen i hagarna. Vi försöker ha hästarna ute så mycket som möjligt, och de går självklart ut varje dag. Hästarna brukar dock stå ganska mycket still i hagarna, de rör sig inte lika mycket av sig själva som de gör resten av året. Jag försöker därför lägga extra tid på fram och avskrittning men även lägga in en dag i veckan där jag enbart skrittjobbar dem. Istället för att låta dem vila eller gå en runda i skogen så får de skrittjobba på olika sätt. Antingen med promenad, tömkörning eller uppsuttet. Jag försöker då variera mellan att skritta med långa tyglar och samlande jobb som tillexempel flytta undan för skänken eller öka/minska. 

Något jag också jobbar en hel del med är galoppen och förbereda den för tävling. Vi har inte börjat hoppa ordentligt ännu, enbart lite cavaletti och bommar (Energy har faktiskt inte tagit ett språng i år ännu). Jag jobbar dock med olika övningar som ska förbereda oss inför hoppning och förhoppningsvis snart tävling igen. Tempoväxlingar i MASSOR! Då menar jag verkligen att våga utmana mig och hästarna genom att öka på ordentligt för att sedan avspänt i rytmen kunna sakta ner tempot men behålla trampet i bakbenen. För mig är det viktigare att vi kan göra samlingen från den ökade galoppen i mjukt samspel och rytmiskt än att det ska ske pang direkt på sekunden. Målet är ju att kunna få tillbaka dem så snabbt som möjligt men vi måste göra det tillsammans, inte genom att man slänger mig bakåt och drar allt vad man kan i handbromsen. 

Jag jobbar även mycket på kvalitet i tävlingsgaloppen och hitta balans i den. Det är väldigt lätt att man trimmar i en långsam och kort galopp som kan vara stärkande men det är inte den galopp du vill ha inne på banan. Det som sker då för många är att man upplever tävlingsgaloppen som snabb och det blir svårt för ekipaget att vara balanserade i denna galopp. Jag tycker därför att det är viktigt att jobba hästen regelbundet i tävlingsgaloppen. Det hjälper dig som ryttare att veta hur du ska rida i den typen av galopp, du vänjer dig vid storleken vilket gör att det känns inte som att det går lika fort och hästen lär sig också att arbeta i den galoppen. Hästar gillar rutiner och att känna igen sig. Med nerver och all uppståndelse som redan finns på tävlingsplatsen kan en stor galopp som ingen av er är bekväm i skapa ännu mer spänning. Känner hästen dock igen sig i arbetet kommer den med större sannolikhet att slappna av. Känner du som ryttare igen dig i arbetet kan du fokusera på banan och din plan istället för att försöka hitta rytmen i en galopp du inte är bekväm i. För att träna på detta är det inte svårare än att sätta upp den galoppen du skulle hoppa en bana i och trimma i den galoppen. I början kommer det kännas som att man skenar runt men efter ett tag kommer den kännas stabil. Detta innebär dock inte att man ska ta bort den samlade långsamma galoppen för det utan som med allt annat handlar det som variation.

Mina tips nu under dessa svåra kalla månaderna är:

  • Skritta extra mycket eftersom hästarna rör sig mindre i allmänhet
  • Ta varje chans du kan att rida ut när underlag och väder tillåter
  • Träna galoppen och våga utmana dig och din häst
  • Variera ridning med longering, tömkörning, promenad etc
  • Nu när det blir mycket ridning inomhus kan du verkligen dela upp en övning på flera dagar för att få den så bra som möjligt. Börja med förberedande markarbeta första dagen, lägg till bommar dag 2, cavaletti dag 3 och om ni är igång hinder dag 4.
  • Rid kravlösa pass också. Det är lätt när man är i ridhuset att man trimmar varje gång eftersom det är vad man brukar göra. Om du ser att det är bara ridhuset som kommer gälla hela veckan lägg in ett pass där du rider lite kravlöst i skritt, trav och galopp där hästen enbart får springa av sig energi men inte behöver påfresta kroppen. 
  • Passa på nu att jobba på era svaga sidor så är ni grymma när tävlingarna drar igång igen!

Kämpa på allihopa, covid och minusgrader kan kännas motsträvigt men vi kan ta oss igenom det. Njut av era hästar och försök se det positiva varje dag. Jag ser framemot att få använda all träning jag har lagt ner nu på tävlingsbanan!

Varukorg