Eva Skiöldebrand
Veterinär Eva Skiöldebrand kan det mesta om hästens leder. Eva utbildar & guidar mig kring hästarnas hälsa, framförallt med inriktning på ledhälsa. Hon hjälper mig med hur jag ska rida och ta hand om hästarna för att uppnå optimal ledhälsa och långsiktig hållbarhet.
Visste du att ledinflammation är den vanligaste orsaken till hälta hos häst? Ledinflammation är en sjukdom som kan uppstå till exempel vid överansträngning av hästens leder. En häst kan få ledinflammation i alla sina leder men vanligast är kotled, framknä och has. Inflammationen börjar initialt i ledkapseln och leder så småningom till nedbrytning av ledbrosket, förtjockning av ledkapseln, inflammerad ledvätska och benpålagring i och på leden.
Veterinär Eva Skiöldebrand startade 1996 ett samarbete med veterinärerna Scott och Pierce från Rood and Riddle hästsjukhus i Lexington, USA. Syftet var att ta fram produkter som främjar normal ledfunktion hos häst och hund. På Rood & Riddle hade man bedrivit omfattande kliniska studier kring hyaluronsyrans effekt i hästens led.
Det var inget nytt i sig att tillsätta hyaluronsyra i leden. Historiskt har så kallade tuppkamsinjektioner givits via injektion direkt i leden men problemet med dem är att risken för infektion är hög. Det är dessutom inget man gör i ett långsiktigt syfte, som förebyggande tillskott utan enbart för att punktmarkera i det akuta stadiet. På Rood & Riddle tänkte de utanför boxen och deras forskning visade att det går att ge hyaluronsyra oralt. Vid tillräckligt hög molekylvikt klarar hyaluronsyran att ta sig från munnen till tarmen. Hyaluronsyran transporteras från tarmen ut till lederna via en speciell receptor i blodomloppet.
Om en ledinflammation får fortlöpa över tid bryts ledvätskan ner vilket gör att leden blir stum och ledbrosket inte kan svikta lika bra. Ledvätskan finns mellan bendelarna för att smörja och stötdämpa lederna. Vid reducerad ledvätska finns det risk för att små frakturer uppstår i benet. I förlängningen riskerar du att allt brosket skavs bort och då har du stora problem. Enkelt sagt brukar problemet beskrivas som att brosket bryts ner snabbare än det byggs upp.
Hyaluronsyran bidrar till att leden återfår sin naturliga rörlighet, smörjer leden och agerar stötdämpande. Det är dessutom bevisat att hyaluronsyra har en inflammationshämmande effekt och att den hjälper till med transport av näringsämnen till och slaggprodukter från leden. Glukosaminsulfat och kondroitinsulfat stimulerar uppbyggnaden av brosket.