Varför gör inte min häst som jag vill?

Har du också upplevt att du ber din häst om något och den bara gör tvärtom? Det är lätt att tro att hästen väljer att ignorera eller motarbeta dig men jag vill påstå att 99% av fallen handlar det om misskommunikation. Vi jobbar med djur som varken förstår vad vi säger eller vad våra gester betyder. Om vi pratar med någon som inte pratar svenska (eller något annats språk som man kan) kan vi i de flesta fall ändå göra oss förstådda med gester och teckenspråk. Du kan peka åt vilket håll de ska gå eller visa hur de ska göra. När vi jobbar med hästarna finns inte de alternativen. Vi har skapat ett språk där vi kommunicerar med dem genom vikt, tryck, ljud och mjuka tygeltag. Din häst ska alltså förstå exakt vad du menar enbart genom att känna och lyssna. Jag tycker att det är väldigt imponerade hur de lär sig detta. Genom att ta en halvhalt med benen om och flytta bak ytterskänkeln förstår de att vi vill ha galopp. Med hjälp av skänkeln, vikten och rörelse i bettet förstår hästen att hon ska flytta sig i en skänkelvikning. Genom att titta på nästa hinder och då automatiskt förflytta vikten lite har de koll på vart vi vill svänga härnäst.

Är det inte fantastiskt? Jag tycker det är så intressant hur snabbt dessa enastående djur lär sig. Jag tycker inte heller då att det är så konstigt att missförstånd sker. Precis som vi människor blir hästarna också frustrerade och kanske då protesterar för att de inte förstår vad vi vill. Känner du igen dig? Jag har många gånger nästan hoppat rakt upp i ren frustration när något inte fungerar eller gör som jag vill. En väldigt naturlig reaktion som händer alla, även om man har jordens tålamod. Tänk då när någon sitter på din rygg, sparkar dig i sidorna, drar dig i munnen och gormar i ren frustration. Är det meningen att du då ska kunna fokusera och försöka förstå vad han eller hon menar? Nej den naturliga reaktionen är ju att gorma tillbaka ”Vad vill du??”. Det är exakt vad hästen gör. Det gäller därför att själv just ha tålamod och ta sig tid att vara tydlig. Tre frågor du kan ställa dig själv när du och din häst fastnar är:

  1. Vad är det egentligen jag ber om?
  2. Ger jag min häst bästa möjliga förutsättningar för att förstå och genomföra det jag ber om?
  3. Ger jag mig själv förutsättningarna att utföra det jag ber om?

Vad är det egentligen jag ber om?

Försöker du göra en ökning eller fatta galopp? Vill du lägga till ett steg till framför hindret eller bromsar du för att göra en halt innan? Innan du kan begära att din häst ska göra det du vill måste du veta vad det faktiskt är. Detta kan låta självklart men det är ganska vanligt att man rider med en inte fullständig plan. Om du då inte är säker på vad du vill kan du verkligen inte förvänta dig att din häst ska veta vad du vill.

Ger jag min häst bästa möjliga förutsättningar för att förstå och genomföra det jag ber om?

Är du själv hundra procent i balans i sadeln? Utför du kommandot på rätt sätt? Jag kan själv många gånger känna när min häst inte utför uppgiften som jag vill att det är först och främst jag som inte är på plats. Jag kanske har hamnat snett i sadeln, skänkeln åkte bak eller handen kom upp. När jag känner att hästen inte riktigt gör övningen jag ber om som jag vill brukar jag försöka stanna upp och känna efter ”var är jag?”. De flesta gångerna är det jag som har hamnat fel i exempelvis positionen och så fort jag rättar till det utför hästen det jag ber om direkt. Hästarna vill aldrig göra fel med flit men de kan inte heller läsa tankar eller göra allt på egen hand. Ja, hästen kan hoppa av sig själv men jag måste vara i balans och sätta timingen rätt för att den ska få möjligheten att utföra språnget på bästa sätt. Genom att man själv motarbetar hästen genom inte vara hundra procent på plats hämmar du den bara i det du ber om. Samtidigt blir du frustrerad över att den inte fattar?

Ger jag mig själv förutsättningarna att utföra det jag ber om?

Här kommer vi delvis tillbaka till vart befinner du dig i sadeln? Har du för långa läder eller ett för skarpt bett? Utför du kommandet så som det ska utföras? Om inte är det extremt svårt för din häst att genomföra det. Många gånger tror ryttare att de vet hur en övning ska genomföras men har i själva verket inte lärt sig det korrekt. Jag ska dra ett exempel för att förtydliga:

Om du bara har ridit hästar som har lätt för att byta galopp kan det räcka att rida snett igenom så byter hästen. Det krävs fortfarande att du är med i rörelsen och tar en förhållning innan för att kommunicera vart bytet ska ske men det är fortfarande hästen som utför själva uppgiften. Det är då lätt att anse sig kunnig inom området galoppombyten, du har ju gjort det tusen gånger. När du sedan sitter upp på en unghäst som inte lärt sig eller en häst som har svårt för byten, som då kräver precision av dig som ryttare blir det svårt. Du kan inte då bara vända snett igenom, ta en förhållning och lägga över vikten i ena stigbygeln. Nu behöver du veta vad du gör och hur du ska göra det.

Det är inte fel att sakna kunskap inom områden, men det är fel att bli arg på sin häst för att den inte gör vad du vill när du själv inte kan utföra kommandot. Att ge dig själv förutsättningar för god kommunikation med din häst innebär delvis att du måste ha den kunskapen och precisionen. För att kunna jobba med din häst på bästa sätt innebär också: att vara utvilad, inte ha tidspress och inte ha tankarna på annat håll. Sjävklart påverkar fler faktorer som att inte vara hungrig (eftersom att vara ”hangry” är en riktig grej) eller inte vara kissenödig. Små saker som dessa påverkar dig mer än du tror och påverkar kommunaktionen med hästen. En trött eller stressad ryttare kommer inte ta sig tiden att ta det en gång till utan blir frustrerad över att det inte fungerar på första försöket.

Det blev mycket att tänka på och fråga sig själv i detta inlägget men jag tycker att det är viktigt. Anledningen till att man tjatar om att skyll aldrig på hästen är för att det grundar sig alltid i oss som ryttare. Istället för att blir frustrerad, ta ett djupt andetag och bara känn efter vart är jag? Ställ dig de tre frågorna ovan innan du hinner bli arg och om du fortfarande inte löser det TA HJÄLP. Att ta hjälp behöver inte betyda att någon annan ska sitta upp eller att du behöver ta ut den dyraste tränaren. Många gånger räcker det med att någon utifrån tittar och kan komma med råd. Det är så vanligt att man fastnar i det man gör och skapar problem där dem inte finns. I de flesta fall är lösningen enkel och då kan stallkompisen räcka till hjälp. Ett sista litet tips som jag också brukar göra när vi fastnar och misskommunicerar är att: Gå ner i skritt, släpp tyglarna, skritta några varv och bara andas. Få ner pulsen på oss båda och börja om. Är det en övning jag vill utföra i galopp brukar jag även baka två steg och testa i skritt. När vi gör det enkelt gör jag samma sak i trav tills det sitter innan jag går upp i galopp igen. Med dessa metoderna upplever jag att problemet blir löst på halva tiden istället för att bråka vidare.

Jag hoppas att detta var till någon hjälp och oroa dig inte, vi alla fastnar och misskommunicerar med våra hästar.

Ha en fortsatt fin fredag!

Nathalie

Så tacksam för hästarna och allt de gör för mig <3
Varukorg