Vilka bett använder jag och varför?

Det här med bett är ju en djungel kan man ju lugnt säga. Det finns alla olika material, delningar, sidotstycken, tungfrihet eller inte tungfrihet, ja listan är lång med alla valmöjligheter. Detta är ju faktiskt positivt då det finns alla möjligheter att hitta bra bett till våra hästar. För mig är det viktigaste att bettet ligger bra i munnen, är lagom långt och att jag känner att hästen trivs med det. Jag vill att hästarna ska våga ta stöd på bettet så jag kan driva dem fram till handen. Det bästa är ju också om man kan variera bett emellanåt så tryckpunkterna i munnen blir olika.

Lane:

Lane är inte speciellt komplicerad i munnen egentligen, hon blir sällan stark eller släpper bettet utan brukar ha en ganska jämn fin kontakt. Jag har dock haft problem med att hon lägger tungan över bettet eller blir lite orolig med sin tunga. Jag testade ett rakt bett med tungfrihet med kände ingen riktigt fullträff. Tungfriheten i sig var egentligen inte problemet utan att hon blev lite för stum på ett rakt bett, jag kände att jag ville ha något lite mer rörligt. Jag tittade runt en massa och pratade även med bekanta och fick då möjligheten att prova ett bett av en vän. Det var från Fager, model Julia med lösa ringar. Detta bett är av sötmalm, tredelat med en liten upphöjning (tungfrihet) och en kopparrulle i mitten. Lane verkligen älskar det! Med detta bett är tungan stilla, hon vågar ta stöd på det utan att bli tung i handen och verkar bara i allmänhet trivas väldigt bra med det. Jag köpte ett själv och rider på det nästan dagligen. En intressant grej är att i början när jag tränsade Lane kunde hon vara ganska svår. Hon körde upp huvudet och ville inte gapa. Efter att jag började rida på det bettet är hon jätte lätt tränsad och vill nästan inte spotta ut bettet när jag tränsar av! Det kändes verkligen som ett tydligt tecken på trivsel enligt mig!

Jag har även hoppat Lane mycket med ett scourier bett, alltså ett tvådelat bett med dubbla bettringar. Detta trivdes hon bra med och jag tyckte det var bra när jag behövde lite mer finess i hoppningen. Nuförtiden hoppar jag henne dock mycket på Juliabettet också, men vi får se när vi kommer ut och tävlar igen om hon blir lite för stark på det eller om det fungerar bra 🙂

Har tyvärr ingen bild på bettet i sig men här har Lande det på sig iallafall.
Här är Lane med scourierbettet

Energy:

Energy var ganska stökig med sitt huvud när hon kom till mig. Hon sprang och slog mycket med huvudet och vågade inte riktigt ta stöd på bettet. Det handlade i huvudsak om ridningen, att jag behövde få henne att driva från bakbenen fram till bettet i balans. När hon blev starkare och mer ridbar testade jag att rida på novabett vilket hon fungerade ganska bra på. Jag ville inte mixtra för mycket utan fokuserade i första hand på att stärka henne och öka ridbarheten. Vi jobbade på och hon utvecklades fint men jag fick henne aldrig helt hundra att våga ta stöd på bettet. Hon trampade på fint men när jag rörde på bettet slog hon snabbt ifrån och la sig bakom handen. Jag kollade tänderna för att se så inget var konstigt men hon var jättefin i munnen. Tänkte att jag jobbar på, det kommer med styrka och ridbarhet. Men så började jag ändå fundera och tankarna gick mot läderbett. Jag hade aldrig själv ridit med det men vet att många hästar gillar det skarpt och suger gärna tag i det. Detta var bara tankar men jag hade inga planer på att köpa något. En dag när jag var inne på en ridsportbutik dock hände där ett rakt läderbett med D-ringar i Energys storlek. Jag velade, bett är ju inte billigt precis… Men tänk om? Så jag gjorde en chansning och köpte bettet. Vet ni vad? Det var en fullträff! Plötsligt vågade hon ta stöd på bettet vilket gjorde att jag kunde driva fram bakbenen ännu mer och komma åt och jobba henne mycket bättre. Idag både trimmar och hoppar jag henne på detta bett. Jag har försökt att variera med nåt tredelat men det tycker hon inte alls om! Energy vill ha sitt läderbett, punkt slut.

Energy i sitt läderbett.

Så resan till att hitta bett är inte alltid enkelt men så skönt nät man väl hittar rätt. Jag anser sedan att bett inte ska vara lösningen på problemen i ridbarheten, 9/10gånger handlar det om bättre markarbete. Jag tycker det är viktigt att hitta bettet hästarna trivs med i munnen, där de vågar ta stöd och kan slappna av. Då kan de fokusera på oss och vad vi ber om. Alltså är rätt bett väldigt viktigt men det löser inte problemen man har i ridningen enligt mig.

Har du en häst som verkar lik mina kan jag verkligen rekommendera både Fagers Julia bett och även läderbett! Jag är väldigt nöjd.

Varukorg